SAVOIR-VIVRE, CZYLI DOBRE MANIERY

Nakrywanie do stołu:



Nakrycie to wszystkie przedmioty, które ustawiamy na stole przed przyjściem gości. Zaliczamy do nich serwety, sztućce, bilety wizytowe oraz niektóre naczynia zaliczane do nakrycia podstawowego.

O czym informują sztućce odpowiednio ułożone na stole ?

1. Jeszcze nie skończyłem jedzenia !



2. Jeszcze jestem głodny i proszę o dokładkę !



3. Skończyłem jedzenie !



Zasady zachowania przy stole:
  1. Siedź prosto.
  2. Nie kołysz się na krześle.
  3. Nie opieraj się łokciami o stół.
  4. Nie mów z pełnymi ustami.
  5. Nie wymachuj sztućcami, żeby nie skaleczyć osoby siedzącej obok.
Kolejność podawania potraw:
  1. przystawki zimne
  2. przystawki gorące
  3. zupy
  4. dania mięsne i rybne
  5. sery
  6. desery
  7. owoce
  8. herbata i kawa
 

1 komentarz:

  1. Post "O czym informują sztućce odpowiednio ułożone na stole ?" zawiera istotne informacje, zwłaszcza dla osób, które korzystają z usług restauracji. Zasady te dają cenne informacje kelnerom obsługującym klienta :)

    OdpowiedzUsuń