Nakrycie to wszystkie przedmioty, które ustawiamy na stole przed przyjściem gości. Zaliczamy do nich serwety, sztućce, bilety wizytowe oraz niektóre naczynia zaliczane do nakrycia podstawowego.
O czym informują sztućce odpowiednio ułożone na stole ?
1. Jeszcze nie skończyłem jedzenia !
2. Jeszcze jestem głodny i proszę o dokładkę !
3. Skończyłem jedzenie !
Zasady zachowania przy stole:
- Siedź prosto.
- Nie kołysz się na krześle.
- Nie opieraj się łokciami o stół.
- Nie mów z pełnymi ustami.
- Nie wymachuj sztućcami, żeby nie skaleczyć osoby siedzącej obok.
- przystawki zimne
- przystawki gorące
- zupy
- dania mięsne i rybne
- sery
- desery
- owoce
- herbata i kawa
Post "O czym informują sztućce odpowiednio ułożone na stole ?" zawiera istotne informacje, zwłaszcza dla osób, które korzystają z usług restauracji. Zasady te dają cenne informacje kelnerom obsługującym klienta :)
OdpowiedzUsuń