
Składniki:
- 40 dag marchewki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki jogurtu
- 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- rodzynki
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę, marchewkę osuszyć i zmiksować.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, sodę, przyprawę do piernika i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
- Białka ubić na sztywną pianę, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać, dodać rodzynki, masę z żółtek, zmiksowaną marchew, wszystkie składniki wymieszać.
- Upiec racuszki. Po wyjęciu na talerz obsypać cukrem pudrem.
Apetycznie wyglądają i pewnie świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuń