piątek, 13 stycznia 2017

RACUCHY MARCHEWKOWE



Składniki:
  • 40 dag marchewki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę, marchewkę osuszyć i zmiksować.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, sodę, przyprawę do piernika i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać, dodać rodzynki, masę z żółtek, zmiksowaną marchew, wszystkie składniki wymieszać.
  4. Upiec racuszki. Po wyjęciu na talerz obsypać cukrem pudrem.
Doskonale smakują z gęstym jogurtem naturalnym.

1 komentarz: