piątek, 11 listopada 2016

W-Z CIASTO DOMOWE



Składniki ciasta:
  • 1 łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka surowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki
Składniki masy serowej:
  • 1 paczka masła roślinnego (250 g)
  • 3 łyżki kopiaste cukru pudru
  • 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego po 150 g
Składniki polewy:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 3 łyżki mleka


Sposób wykonania:
  1. Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho. 
  2. Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować.
  3. Wlać do formy o średnicy 24 cm.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut. 
  5. Upieczone i schłodzone ciasto przekroić na 2 części.
  6. Do miski włożyć masło roślinne, cukier puder i serki homogenizowane, utrzeć masę serową. 
  7. Na pierwszej części ciasta rozsmarować przygotowaną masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta.
  8. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
  9. Ciasto wstawić do lodówki, żeby polewa stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz