
Składniki:
- 1 i 1/2 łyżeczki kopiastej sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżeczek kakao
- 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka surowego
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki
Składniki polewy:
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- 3 łyżki mleka
Dodatki:
- posypka owocowa
Sposób wykonania:
- Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho.
- Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować.
- Wlać do formy o średnicy 24 cm.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut.
- Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Gdy polewa lekko stężeje obsypać posypką owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz