Składniki:
- 2 ugotowane udka z kaczki
- 1 ugotowane udko z kurczaka
- 1/2 filiżanki bułki tartej
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego
- 1 i 1/2 kostki mięsnej
- mąka
- woda
Sposób przygotowania:
- Z mięsa usunąć kości i chrząstki, zmielić.
- Dodać tartą bułkę, jaja i pieprz, wyrobić na gładką masę.
- Łyżką nabierać porcję masy mięsnej, formować pulpety, obtoczyć w mące.
- Wodę (w takiej ilości, żeby lekko przykryła pulpety) zagotować z kostką mięsną, włożyć przygotowane pulpety, gotować 20 minut na średnim ogniu.
- Wywar zagęścić mąką, do konsystencji sosu.
- Podawać można z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi oraz surówkami sezonowymi. Znakomicie smakują z surówką Colesław.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz