środa, 14 grudnia 2016

PULPETY Z MIĘSA GOTOWANEGO Z KACZKI I KURCZAKA



Składniki:
  • 2 ugotowane udka z kaczki
  • 1 ugotowane udko z kurczaka
  • 1/2 filiżanki bułki tartej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego
  • 1 i 1/2 kostki mięsnej
  • mąka
  • woda


Sposób przygotowania:
  1. Z mięsa usunąć kości i chrząstki, zmielić.
  2. Dodać tartą bułkę, jaja i pieprz, wyrobić na gładką masę.
  3. Łyżką nabierać porcję masy mięsnej, formować pulpety, obtoczyć w mące.
  4. Wodę (w takiej ilości, żeby lekko przykryła pulpety) zagotować z kostką mięsną, włożyć przygotowane pulpety, gotować 20 minut na średnim ogniu.
  5. Wywar zagęścić mąką, do konsystencji sosu.
  6. Podawać można z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi oraz surówkami sezonowymi. Znakomicie smakują z surówką Colesław.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz