Składniki na biszkopt jasny:
- 1/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)
Składniki na biszkopt ciemny:
- 1/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)
Składniki masy jabłkowej:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżeczki cukru
Składniki na poncz:
- 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
- sok z 2 cytryn
- 4 łyżeczki cukru
Składniki polewy:
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
Dodatek:
- posypka owocowa
Sposób przygotowania biszkoptu jasnego:
- Żółtka wybić do misy.
- Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę.
- Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie.
- Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.
- Wymiary formy 21 cm x 26 cm.
Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego:
- Żółtka wybić do misy.
- Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę
- Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie.
- Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.
- Wymiary formy 21 cm x 26 cm.
Sposób przygotowania masy jabłkowej:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Masło roztopić, dodać starte jabłka i cukier, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką, prażyć na wolnym ogniu.
- Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę, wymieszać, smażyć bez przykrycia przez ok. 5 minut.
Sposób przygotowania polewy:
- W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę.
- Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników.
Sposób wykonania ciasta:
- Biszkopt jasny nasączyć ponczem, wyłożyć masę jabłkową, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni biszkoptu, przykryć biszkoptem ciemnym,nasączyć ponczem, na nim rozprowadzić polewę, gdy polewa lekko stężeje obsypać ją posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz