środa, 28 grudnia 2016

BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ



Składniki na biszkopt jasny:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)

Składniki na biszkopt ciemny:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)

  Składniki masy jabłkowej:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżeczki cukru 

Składniki na poncz:
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • sok z 2 cytryn
  • 4 łyżeczki cukru 

Składniki polewy:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatek:
  • posypka owocowa


Sposób przygotowania biszkoptu jasnego:
  1. Żółtka wybić do misy.
  2. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę.
  3. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie.
  5. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.
  7. Wymiary formy 21 cm x 26 cm.

Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego:
  1. Żółtka wybić do misy.
  2. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę
  3. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
  4. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie.
  5. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.
  7. Wymiary formy 21 cm x 26 cm.

 Sposób przygotowania masy jabłkowej:
  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Masło roztopić, dodać starte jabłka i cukier, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką, prażyć na wolnym ogniu.
  3. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę, wymieszać, smażyć bez przykrycia przez ok. 5 minut.

Sposób przygotowania polewy:
  1. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. 
  2. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników.

 Sposób wykonania ciasta:
  1. Biszkopt jasny nasączyć ponczem, wyłożyć masę jabłkową, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni biszkoptu, przykryć biszkoptem ciemnym,nasączyć ponczem, na nim rozprowadzić polewę, gdy polewa lekko stężeje obsypać ją posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz