czwartek, 15 grudnia 2016

BARSZCZ ZABIELANY



Składniki:
  • 40 dkg buraków
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1 i 3/4 l wody
  • 1/4 l kwasu burakowego
  • 1/8 l śmietany
  • 3 dkg mąki
  • sól
  • cukier
  • 1-2 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:
  1. Warzywa opłukać, buraki opłukać, obrać, pokrajać w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości.
  2. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować.
  3. Dodać do smaku kwas burakowy, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem.
  4. Wymieszać ze śmietaną.
  5. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo, z fasolą perłową lub dużą "Jaśkiem", ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz