Składniki:
- 40 dkg buraków
- 25 dkg włoszczyzny
- 1 i 3/4 l wody
- 1/4 l kwasu burakowego
- 1/8 l śmietany
- 3 dkg mąki
- sól
- cukier
- 1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Warzywa opłukać, buraki opłukać, obrać, pokrajać w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości.
- Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować.
- Dodać do smaku kwas burakowy, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem.
- Wymieszać ze śmietaną.
- Podawać z jajkami gotowanymi na twardo, z fasolą perłową lub dużą "Jaśkiem", ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz