sobota, 17 grudnia 2016

BEZA PAWŁOWEJ



Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 400 ml śmietany kremówki do ubicia
  • 100 g rodzynek


Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie dosypuj do niej cukier puder i cały czas ubijając wlej ocet winny. Piana będzie gotowa, kiedy stanie się jednolita i błyszcząca.
  3. Rozłóż ją na papierze do pieczenia znajdującym się na blasze, formując krąg o średnicy 20 centymetrów i grubości kilku centymetrów. Wyrównaj boki oraz wierzch bezy i wstaw blachę do piekarnika na 1-1,5 godziny, zmniejszając od razu temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę do ostygnięcia.
  4. Beza jest gotowa, kiedy jej ścianki staną się chrupiące.
  5. Przed podaniem bezy ubij śmietanę, wyłóż ją na bezę i równomiernie rozprowadź na jej powierzchni, obsyp rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz