Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 400 ml śmietany kremówki do ubicia
- 100 g rodzynek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie dosypuj do niej cukier puder i cały czas ubijając wlej ocet winny. Piana będzie gotowa, kiedy stanie się jednolita i błyszcząca.
- Rozłóż ją na papierze do pieczenia znajdującym się na blasze, formując krąg o średnicy 20 centymetrów i grubości kilku centymetrów. Wyrównaj boki oraz wierzch bezy i wstaw blachę do piekarnika na 1-1,5 godziny, zmniejszając od razu temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę do ostygnięcia.
- Beza jest gotowa, kiedy jej ścianki staną się chrupiące.
- Przed podaniem bezy ubij śmietanę, wyłóż ją na bezę i równomiernie rozprowadź na jej powierzchni, obsyp rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz