czwartek, 20 października 2016

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kg małych jabłek
  • 2 budynie waniliowe i 3 szklanki mleka 
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Przesiać mąkę, dodać do niej margarynę w stanie twardym.
  2. Posiekać nożem, przysypując mąką
  3. Dodać żółtka utarte z cukrem, pozostałe składniki i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
  4. Ciasto po wyrobieniu umieścić w chłodziarce co najmniej na godzinę w celu ochłodzenia.
  5. Ciasto podzielić na 2 części.
  6. Jedną cześć wałkować na posypanej mąką stolnicy. Położyć na blachę.
  7. Jabłka umyć, obrać, usunąć pestki, podzielić na połówki i ułożyć na ciasto na blasze.
  8. Budynie zagotować z mlekiem. Gorącym budyniem zalać połówki jabłek.
  9. Drugą cześć ciasta rozwałkować i położyć na budyń.
Wymiary spodu blachy: 19,5 cm x 35 cm.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz