Składniki:
- 50 dkg mięsa wołowego mielonego
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki śmietany gęstej
- 180 g startego żółtego sera goudy
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- gałka muszkatołowa
- makaron cannelloni
- cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć z
wyciśniętym czosnkiem, bazylią i oregano.
2.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na
drobne kostki, dodać do cebuli. Całość smażyć aż pomidory osiągną konsystencję
sosu.
3.
Następnie dodać usmażone mięso, gałkę
muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
4.
Przygotować sos beszamelowy:
Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
5.
Rurki cannelloni ugotować według wskazówek na
opakowaniu, ostudzić.
6.
Napełniać mięsnym farszem, układać w
wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie stykały ze sobą i nie przywierały
do boków naczynia.
7.
Polać rurki sosem beszamelowym.
8. Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180
stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz