czwartek, 27 października 2016

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM




Składniki:

  • 50 dkg mięsa wołowego mielonego
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki śmietany gęstej
  • 180 g startego żółtego sera goudy
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • gałka muszkatołowa
  • makaron cannelloni
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz


Sposób przygotowania:

1.      Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć z wyciśniętym czosnkiem, bazylią i oregano.
2.      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kostki, dodać do cebuli. Całość smażyć aż pomidory osiągną konsystencję sosu.
3.      Następnie dodać usmażone mięso, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
4.      Przygotować sos beszamelowy:

 W rondelku rozpuścić 1łyżkę masła i przesmażyć z 1 łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

5.      Rurki cannelloni ugotować według wskazówek na opakowaniu, ostudzić.
6.      Napełniać mięsnym farszem, układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie stykały ze sobą i nie przywierały do boków naczynia.
7.      Polać rurki sosem beszamelowym.
8.   Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz