niedziela, 16 października 2016

SZYBKA NAPOLEONKA



Składniki:

  • 4 opakowania herbatników
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła (200 dag)
  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • duże opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder

Sposób wykonania:

1.Przygotowanie - dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy połowę herbatników.
2. Cześć mleka miksujemy z mąką i jajami.
3.Resztę mleka zagotowujemy z masłem. Wsypujemy cukry, wlewamy zmiksowaną masę i mieszamy aż zgęstnieje.
4.Gorącą masę wylewamy na herbatniki. Przykrywamy drugą warstwą ciastek.
5.Napoleonkę posypujemy cukrem pudrem.
Następnie tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki aż masa stężeje i następnie kroimy na porcje.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz