czwartek, 20 października 2016

ZUPA FASOLOWA Z ZIEMNIAKAMI



Składniki:
  • 1,8 l wywaru z kości wg przepisu z bloga
  • 17 dkg fasoli gruboziarnistej lub 1 puszka fasoli w zalewie
  • 10 dkg kiełbasy
  • 8 dkg słoniny
  • 2,5 dkg cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1 dkg pietruszki zielonej lub zielonego koperku
  • 0,5 kg ziemniaków
                                                                                     Gotowej zupy  2,5 litra. 
Sposób wykonania:
  1. Przygotować wywar z kości, przecedzić.
  2. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w 0,5 litra przegotowanej chłodnej wody na 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej. 
  3. Pół miękką fasolę posolić.
  4. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu.
  6. Kiełbasę pokroić w talarki ,przesmażyć z cebulą.
  7. Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać ugotowaną fasolę lub osączoną z puszki, tłuszcz z cebulą, kiełbasą i skwarkami.
  8. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Przy porcjowaniu dodać do zupy drobno pokrojoną zieloną pietruszkę lub koperek zielony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz