Składniki:
- 1,8 l wywaru z kości wg przepisu z bloga
- 17 dkg fasoli gruboziarnistej lub 1 puszka fasoli w zalewie
- 10 dkg kiełbasy
- 8 dkg słoniny
- 2,5 dkg cebuli
- sól
- pieprz
- 1 dkg pietruszki zielonej lub zielonego koperku
- 0,5 kg ziemniaków
Sposób wykonania:
- Przygotować wywar z kości, przecedzić.
- Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w 0,5 litra przegotowanej chłodnej wody na 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej.
- Pół miękką fasolę posolić.
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu.
- Kiełbasę pokroić w talarki ,przesmażyć z cebulą.
- Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać ugotowaną fasolę lub osączoną z puszki, tłuszcz z cebulą, kiełbasą i skwarkami.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz