czwartek, 20 października 2016

KOPYTKA



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • masło
  • tarta bułka

Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj.
  2. Odlej wodę i dobrze rozgnieć.
  3. Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części.
  4. Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp odpowiednio - do jednego mąkę ziemniaczaną, do drugiego mąkę pszenną do wysokości górnej powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza.
  5. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąkami wyrabiając ciasto.
  6. Z ciasta zrób wałeczki i pokrój ukośnie .
  7. Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kopytka i gotuj około 3 minut po wypłynięciu.
  8. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. 
  9. Polej przesmażoną na maśle tartą bułką .
Kopytka można podawać z sosem, ze skwarkami ze słoniny i boczku itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz