Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- sól
- masło
- tarta bułka
Sposób wykonania:
- Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj.
- Odlej wodę i dobrze rozgnieć.
- Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części.
- Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp odpowiednio - do jednego mąkę ziemniaczaną, do drugiego mąkę pszenną do wysokości górnej powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza.
- Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąkami wyrabiając ciasto.
- Z ciasta zrób wałeczki i pokrój ukośnie .
- Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kopytka i gotuj około 3 minut po wypłynięciu.
- Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
- Polej przesmażoną na maśle tartą bułką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz