poniedziałek, 24 października 2016

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚMIETANĄ



Składniki na wywar z kości i włoszczyzny:
  • 1,5 l wody
  • 35 dkg kości
  • 25 dkg włoszczyzny
  • sól 
Przygotowanie wywaru:
  1. Kości umyć, zalać zimną wodą, gotować około 60 minut. 
  2.  Dodać   oczyszczoną włoszczyznę, posolić i gotować do miękkości .
  3. Wywar przecedzić.

Składniki na zupę:
  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw
  • 150 ml śmietany
  • 60 dkg pomidorów lub koncentrat pomidorowy
  • 8 dkg cebuli
  • 2 dkg mąki
  •  natka pietruszki
  • tłuszcz
  • sól
  • cukier
  • vegeta do smaku

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, drobno pokrajać razem z obraną cebulą. Poddusić na tłuszczu często mieszając. Następnie przetrzeć, połączyć z wywarem.
  2. Wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotować i doprawić do smaku.
  3. Przy porcjowaniu dodać 1 łyżkę śmietany i drobno posiekaną natkę pietruszki
Podawać z makaronem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz