Składniki na wywar z kości i włoszczyzny:
Przygotowanie wywaru:
- Kości umyć, zalać zimną wodą, gotować około 60 minut.
- Dodać oczyszczoną włoszczyznę, posolić i gotować do miękkości .
- Wywar przecedzić.
Składniki na zupę:
- 1,5 l wywaru z kości i warzyw
- 150 ml śmietany
- 60 dkg pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- 8 dkg cebuli
- 2 dkg mąki
- natka pietruszki
- tłuszcz
- sól
- cukier
- vegeta do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, drobno pokrajać razem z obraną cebulą. Poddusić na tłuszczu często mieszając. Następnie przetrzeć, połączyć z wywarem.
- Wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotować i doprawić do smaku.
- Przy porcjowaniu dodać 1 łyżkę śmietany i drobno posiekaną natkę pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz