Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 26 śliwek
- cukier puder
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
- Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i margarynę w stanie twardym.
- Posiekać nożem, przysypując mąką.
- Dodać żółtka utarte z 1 szklanką cukru i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
- Ciasto po wyrobieniu umieścić w zamrażarce co najmniej na godzinę w celu ochłodzenia.
- Ciasto podzielić na 2 nierówne części.
- Większą cześć wałkować na posypanej mąką stolnicy. Położyć na blachę.
- Śliwki umyć, obrać, usunąć pestki, podzielić na połówki i ułożyć na ciasto na blasze.
- Zmiksować białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną masę. Wylać na śliwki, rozprowadzić wzdłuż całej blachy.
- Drugą cześć ciasta zetrzeć na masę białkową na tarce na grubych otworach.
- Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Wymiary spodu blachy: 19,5 cm x 35 cm.
Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz