piątek, 21 października 2016

BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY)



Składniki:
  • 4 l wody
  • 40 dkg włoszczyzny
  • 1 dkg grzybów suszonych
  • 2 kg buraków 
  • 10 dkg  cebuli
  • 10 dkg masła
  • 3 dkg cukru
  • 0,1 g liści laurowych
  • 0,2 g ziela angielskiego
  • 2,5 g czosnku
  • 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu)
  • 2,5 dkg soli
  • 2,5 dkg pietruszki zielonej
                                                                                                       Gotowej zupy 5 litrów. 

Sposób wykonania:
  1. Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 4 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzić go.
  2. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny.
  3. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier i roztarte przyprawy, gotować około 10 minut, odstawić na 30 minut i po tym czasie odcedzić.
  4. Cebulę przetrzeć przez sito, przelewając pozostałym wywarem z włoszczyzny, dodać wywar z buraków, grzybów i zakwas z buraków. 
  5. Barszcz podgrzać, osolić do smaku, dodać resztę masła, wymieszać.
Barszcz jarski podaje się z uszkami z grzybów lub białą fasolą ugotowaną na sypko.
Porcje barszczu posypać drobno usiekaną zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz