Składniki:
- 4 l wody
- 40 dkg włoszczyzny
- 1 dkg grzybów suszonych
- 2 kg buraków
- 10 dkg cebuli
- 10 dkg masła
- 3 dkg cukru
- 0,1 g liści laurowych
- 0,2 g ziela angielskiego
- 2,5 g czosnku
- 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu)
- 2,5 dkg soli
- 2,5 dkg pietruszki zielonej
Sposób wykonania:
- Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 4 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzić go.
- Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny.
- Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier i roztarte przyprawy, gotować około 10 minut, odstawić na 30 minut i po tym czasie odcedzić.
- Cebulę przetrzeć przez sito, przelewając pozostałym wywarem z włoszczyzny, dodać wywar z buraków, grzybów i zakwas z buraków.
- Barszcz podgrzać, osolić do smaku, dodać resztę masła, wymieszać.
Porcje barszczu posypać drobno usiekaną zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz