Składniki:
- 1 kabaczek
- 70 dkg papryki
- 4 duże cebule
- 4 całe pomidory
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 kiełbasy zwyczajne
- pieprz
- sól
- vegeta
- olej
- mąka
- 2,5 l wody
Sposób wykonania:
- Kabaczek obrać ze skóry, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę i ugotować.
- Paprykę oczyścić z nasion pokroić w niezbyt cienkie paski i przesmażyć na oleju.
- Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę, przesmażyć.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
- Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli.
- Wszystkie składniki wrzucić do garnka z gorącą wodą, dodać koncentrat pomidorowy.
- Przyprawić do smaku vegetą, pieprzem i solą.
- Gotować 20 minut.
- Na koniec zatrzepać mąką jak bigos.
Zamiast kabaczka można dodać miseczkę gotowanych grzybów pokrojonych w paski.
nie ma to jak leczo;)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam leczo, smakuje latem:)
OdpowiedzUsuń