poniedziałek, 31 października 2016

PONCZ Z LODEM KONSUMPCYJNYM



Składniki:
  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 50 ml likieru 
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml wody
  • 25 dkg cytryn
  • 25 dkg pomarańczy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 250 ml araku


Sposób wykonania:
  1. Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki za pomocą tarki do ścierania skórek cytrusów, wymieszać z wodą i cukrem. 
  2. Zagotować, przecedzić i wystudzić.
  3. Wycisnąć cytryny.
  4. Odcedzony i schłodzony wywar ze skórek cytryny połączyć z winem, likierem, arakiem i sokiem z cytryn i pomarańczy. Pozostawić na 1,5 godziny.
  5. Podawać w szampankach z lodem konsumpcyjnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz