Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa mleczna
- posypka owocowa
Sposób wykonania:
- Przesiać mąkę, dodać do niej margarynę w stanie twardym.
- Posiekać nożem, przysypując mąką
- Dodać żółtka utarte z cukrem, pozostałe składniki i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
- Wałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.
- Z placka małą szklanką wycinać krążki. Można użyć wykrawarki do ciastek.
- Położyć na blachę pokrytą sreberkiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15 minut.
- Po upieczeniu wierzch ciastek oblewać polewą, dekorować posypką owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz