Składniki:
- 40 dkg piersi z kurczaka
- 250 g marchewki (3 średniej wielkości)
- 150 g selera
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 l wody
- 2 łyżki vegety
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka przyprawy do flaków
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej piersi kurczaka pokrojone w paseczki, marchew i seler. Gotuj 20 minut.
- Warzywa wyjmij, ostudź, pokrój w cienkie paski. Dodaj je do garnka.
- Zupę dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj aż mięso będzie miękkie.
- Na 10 minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę z papryką i dokładnie wymieszaj. Zasmażkę zalej szklanką zupy, wymieszaj i dodaj do garnka.
- Przed podaniem posyp flaczki posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz