poniedziałek, 17 października 2016

SAŁATKA WARZYWNA MARYNOWANA


 

Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg ogórków kwaszonych
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1/2 kg cebuli
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz w ziarnach
  • liście laurowe
  • olej
  • 1 szklanka octu 10-procentowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody. 

Sposób wykonania:
  1. Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1.
  2. Ogórki kiszone kroimy w talarki i wkładamy do miski 2.
  3. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3.
  4. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4.
  5. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5.
  6. Do słoika (0,9 litra) wkładamy:
    - 1/2 łyżeczki czarnego  pieprzu w ziarnach
    - 3 listki laurowe,
    - wlewamy 2 łyżki oleju.
    Następnie warstwami wkładamy warzywa z misek od 1-5 aż zapełnimy słoik.
  7. W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od zawrzenia wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz