Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 kg ogórków kwaszonych
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg cebuli
- ziele angielskie
- czarny pieprz w ziarnach
- liście laurowe
- olej
- 1 szklanka octu 10-procentowego
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki wody.
Sposób wykonania:
- Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1.
- Ogórki kiszone kroimy w talarki i wkładamy do miski 2.
- Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3.
- Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4.
- Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5.
- Do słoika (0,9 litra) wkładamy:
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- 3 listki laurowe,
- wlewamy 2 łyżki oleju.
Następnie warstwami wkładamy warzywa z misek od 1-5 aż zapełnimy słoik. - W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od zawrzenia wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz