Jak pozbyć się zapachu cebuli z rąk:
Żeby
pozbyć się zapachu krojonej cebuli lub czosnku z dłoni, po prostu
potrzyj nimi zlew lub łyżkę ze stali nierdzewnej. Ten rodzaj stali
pochłania zapachy.
Jeśli zdarzy Ci się przesolić zupę:
Jeśli zdarzy Ci się przesolić zupę, wrzuć do garnka obranego ziemniaka. Pochłonie on nadmiar soli.
Nie wkładaj do lodówki pomidorów i cytrusów:
Nigdy nie wkładaj do lodówki cytrusów lub pomidorów. Niska temperatura niszczy ich aromat i smak.
Przypaliłeś ryż?
Połóż
na wierzch kawałek zwykłego chleba i pozostaw na 5-10 minut. Pieczywo
zaabsorbuje smak spalenizny. Uważaj jednak, aby przez przypadek nie
podać gościom przypalonego ryżu z dna garnka.
Jak uniknąć zabarwienia plastikowego pojemnika:
Plastikowe
pojemniki na żywność lekko natłuść w środku. Dzięki temu nie zabarwią
się od przecieru pomidorowego, chili czy dowolnego innego sosu, który
mógłby je zniszczyć.
Sól w solniczce zbija się w grudki, co zrobić?
Jeśli sól w solniczce zbija się w grudki, wsyp do niej kilka ziaren ryżu. Zaabsorbuje on nadmiar wilgoci.
Łatwy sposób na usunięcie przypalonego jedzenia z patelni:
Żeby
łatwo usunąć przypalone jedzenie z patelni, skrop jej dno 1-2 kroplami
płynu do mycia naczyń, a następnie napełnij patelnię wodą. Umieść ją na
kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Spaleniznę wylejesz wraz z wodą do
zlewu.
Zabrudzona kuchenka mikrofalowa?
Zmieszaj
2 szklanki wody z 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Umieść roztwór w
pojemniczku nadającym się do podgrzewania w mikrofalówce. Włóż go do
ustawionej na dużą moc mikrofalówki na 5 minut. Następnie wyjmij
pojemnik i przetrzyj wnętrze mikrofalówki. Cały osad zniknie, a kuchenka
będzie pięknie pachnieć wanilią.
Jak sprawdzić czy jaja są świeże:
Jeśli
nie mamy pewności co do tego, czy jaja są świeże, istnieje sposób, żeby
to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To czy się
wynurzy ( i ewentualnie w jakim stopniu) jest sprawdzonym wskaźnikiem
jego świeżości. Jak to działa? Na skorupce jajka znajdują się malutkie
pory, przez które z czasem dostaje się do niego powietrze. Im starsze
jajko tym więcej powietrza przedostanie się do środka, sprawiając, że i z
czasem jajko będzie coraz lżejsze.
Obieranie czosnku w prosty sposób:
Obieranie
czosnku ząbek po ząbku nie tylko zajmuje sporo czasu, ale również ma
swoje skutki uboczne. Jeśli i Ty masz z tym problem, z pewnością
docenisz zaprezentowany tutaj sposób. Czosnek podziel na ząbki i umieść
je na płaskiej powierzchni. Następnie dociśnij spodem talerza lub innego
płaskiego u dołu naczynia. Włóż czosnek do zamykanego pojemniczka,
zamknij i dobrze wstrząśnij. Po wysypaniu z pojemnika rozdziel łupki i
obrane ząbki.
Jak przechowywać lody, aby były aksamitnie miękkie:
Lody
po wyjęciu z zamrażalnika często są tak twarde, że nie sposób wbić w
nie łyżkę. Czekanie, aż nieco się roztopią może być naprawdę
frustrujące. Żeby uniknąć tego problemu przed zamrożeniem włóż je do
torebki strunowej. Wyciśnij z niej jak najwięcej powietrza, a następnie
szczelnie zamknij. Następnie umieść lody w zamrażalniku, jak zwykle. Gdy
tylko najdzie Cię na nie ochota, ze zdumieniem zobaczysz, że są
aksamitnie miękkie.
Problem z przesuwającą się deską do krojenia:
Czy
Ty też masz problem z ciągle przesuwającą się i podskakującą deską do
krojenia? Nie jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza w połączeniu z ostrym
nożem. Żeby deska pozostała na swoim miejscu przez cały czas, będzie
potrzebna, podłóż pod nią wilgotny papierowy ręcznik. Tak, to takie
proste.
Przechowywanie sałaty:
Sałata
świeża i krucha przez cały tydzień? Tak, to możliwe. Wystarczy umieścić
osuszone jej liście w misce, a na wierzchu położyć papierowy ręcznik.
Całość owijamy folią śniadaniową i umieszczamy w lodówce. Papierowy
ręcznik wchłonie wilgoć - główny powód tego, że liście sałaty tak szybko
więdną.
Krojenie biszkoptu na równe części - sposób:
Jeśli
chcesz pokroić biszkopt na idealnie równe części, użyj nici
dentystycznej. Najpierw wyznacz połowę wysokości biszkopta i zaznacz tę
wartość na całym jego obwodzie za pomocą wykałaczek. Następnie owiń
biszkopt kawałkiem bezsmakowej i bezzapachowej nici dentystycznej.
Napręż nić i skrzyżuj jej końce, powoli przecinając biszkopt na dwie
połowy. W podobny sposób możesz kroić inne miękkie produkty np. biały
ser.
Jak uniknąć mozolnego czyszczenia grilla?
Każdy
kto choć raz grillował rybę wie, że bardzo łatwo przywiera ona do
rusztu i rozpada się na kawałki. Oczywiście można zawinąć ją w folię
aluminiową, ale istnieje lepszy sposób jej przyrządzenia. Ułóż na
ruszcie plasterki cytryny, a na nich połóż rybę. Dzięki temu podczas
grillowania nie przypali się ona i nie rozpadnie, a przy okazji
przesiąknie aromatem cytrusów. Oszczędzisz sobie również mozolnego
czyszczenia grilla po zakończeniu imprezy.
Oryginalne kostki lodu - sposób wykonania:
Do
otworów formy na mufinki wrzuć po plasterku cytryny i limonki. Całość
zalej przegotowaną wodą i zamróź jak zwykle. Kostki lodu, które w ten
sposób otrzymasz, będą znacznie większe niż normalne, dzięki czemu będą
topić się wolniej schładzając napój przez znacznie dłuższy czas.
Jak otworzyć słoik:
Zawsze
znajdzie się taki słoik, którego nie będziesz mogła otworzyć. Z
odsieczą przyjdzie Ci gumowa rękawiczka. Dzięki niej nakrętka słoika nie
będzie się ślizgać w dłoni, ani jej kaleczyć.
Jak szybko pokroić pomidorki koktajlowe:
Umieść
pomidorki pomiędzy dwiema plastikowymi pokrywkami. Lekko dociśnij
całość, wsuń ostry nóż pomiędzy obie pokrywki i przetnij wszystkie
pomidorki na pół.
Trik z drewnianą łyżką:
Jeśli
nie chcesz przez kilkanaście minut wpatrywać się w garnek pilnując,
żeby jego zawartość nie wykipiała, połóż na nim drewnianą łyżkę. Zbierze
ona część bąbelków uniemożliwiając wylanie się kipiącej cieczy na
kuchenkę. Trik ten nie zadziała z metalową łyżką. Zbyt szybko się ona
nagrzewa i nie chłonie wilgoci w przeciwieństwie do drewna.
Masz wrażenie, że z Twoich cytryn dałoby się wycisnąć więcej? To :
Najpierw
połóż je na płaskiej powierzchni i roluj przez chwilę dłonią. Dzięki
temu uwolnisz sok zamknięty w malutkich drobinkach miąższu. Skutek -
więcej soku z jednej cytryny.
Aby utrzymać dłużej schłodzone wino:
Wrzuć
do kieliszka 1-2 zamrożonych winogron. Nie puszczą one tyle wody, co
kostki lodu czy inne owoce, a utrzymają wino w odpowiedniej
temperaturze.
Jak sprawdzić czy nóż jest wystarczająco ostry?
Jeśli chcesz sprawdzić czy nóż jest wystarczająco ostry, spróbuj posiekać nim cebulę. Gdy sprawi to trudność - czas go naostrzyć.
Łatwy sposób na krojenie mięsa i ryb:
Mięso lub ryby łatwiej pokroisz, gdy włożysz je na chwilę do zamrażalnika, aby stężały.
Jakie deski są najlepsze dla ostrza noża?
Ostrzom nie służą zbyt twarde deski (ze szkła, granitu czy metalu). Mogą uszkodzić klingę. Najlepsze są drewniane lu polietylenowe.
Sztuka mycia noży:
Nie mocz noży długo w wodzie. To niekorzystnie wpływa na głownię i rękojeść. Noże najlepiej myć ręcznie i to możliwie jak najszybciej po użyciu. Do mycia lepiej używać chłodnej wody i delikatnego detergentu. W gorącej wodzie - ostrza szybciej się tępią.
Ostrzenie noża to podstawa:
Nie musisz tego robić często. Wystarczy, że naostrzysz nóż raz na dwa tygodnie lub wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba. Im ostrze noża jest twardsze, tym dłużej zachowuje ostrość. Miękkie ostrza szybciej się tępią, więc wymagają częstszego ostrzenia. Bez względu na stosowaną metodę, umyj nóż po ostrzeniu i dokładnie osusz.
Jak gotować mleko, żeby się nie przypaliło?
Mleko nie przypali się, jeśli na dno garnka wlejemy odrobinę wody, a dopiero
potem mleko.
Którą stroną folii aluminiowej przykrywać
potrawy?
Potrawy przykrywamy zawsze błyszczącą stroną folii
aluminiowej, aby dłużej były ciepłe.
Jak smażyć naleśniki, by pochłonęły jak najmniej tłuszczu?
Aby naleśniki wchłonęły jak najmniej tłuszczu należy do ciasta naleśnikowego
dodać 1 łyżkę oleju. To stary i sprawdzony trik gastronomiczny.
Jak szybko skarmelizować cukier?
Najlepszym sposobem na szybkie skarmelizowanie cukru jest dodanie łyżeczki
soku z cytryny przed podgrzaniem
Kiedy solimy rybę?
Rybę solimy tuż przed smażeniem
Jak przygotować ryby przed smażeniem?
Ryby przed smażeniem należy umyć, dokładnie osuszyć i skropić sokiem z
cytryny na około pół godziny przed smażeniem.
Jak smażyć pączki, aby nie pochłaniały zbyt
dużo tłuszczu?
Do ciasta przygotowanego do smażenia pączków dodajemy 2-3 łyżki octu lub
spirytusu.
Jak przygotować wątróbkę, żeby była
soczysta?
Wątróbka będzie soczysta, jeżeli zamoczymy ją najpierw w mleku a następnie
obtoczymy w mące.
Jak przywrócić miękkość rodzynkom?
Aby wyschnięte rodzynki znów stały się miękkie, należy włożyć je na pół
godziny do soku z cytryny.
Jak przechowywać owoce?
Jeśli chcemy, aby nasze owoce zachowały świeżość jak najdłużej musimy
przechowywać je w szczelnie zamkniętym woreczku w zaciemnionej szafeczce
kuchennej.
Jak przygotować miękkie i soczyste sznycle?
Należy najpierw je rozbić i dopiero usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Tylko wówczas
będą miękkie i soczyste.
Jajko pękło podczas gotowania. Co zrobić?
Jeśli zdarzyło Ci się, że podczas gotowania pękło Ci jajko to, aby uchronić
białko przed wypłynięciem ze skorupki należy szybko dolać do wody łyżeczkę octu.
Co zrobić, żeby jabłka nie sczerniały?
Aby jabłka nie sczerniały należy skropić je sokiem z cytryny.
Jak przechowywać pomidory?
Pomidory należy przechowywać temperaturze pokojowej, najlepiej w
ciemnej szafce.
Jak przechowywać truskawki, aby zachowały
świeżość?
Truskawki, aby były dłużej świeże najpierw należy opłukać na durszlaku,
starannie osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć szypułki.
Czy jarzyny należy moczyć w wodzie?
Jarzyn nie należy moczyć w wodzie, gdyż moczenie powoduje, że do wody
upłynniają się składniki odżywcze zawarte w jarzynach np. z ziemniaków wypływa
krochmal.
Jak poprawnie gotować ziemniaki?
Ziemniaki,
żeby ugotować, należy wkładać do wrzącej wody, ponieważ wówczas nie wypływa z
nich krochmal i po ugotowaniu są smaczniejsze.
Ryba w galarecie - prosty sposób na wyjęcie z formy:
Rybę w galarecie łatwiej wyjmuje się z formy po uprzednim posmarowaniu formy
olejem. To stary sprawdzony sposób naszych babć.
Co zrobić, aby śmietana po wlaniu do zupy
nie warzyła się?
Aby kwaśna śmietana nie ważyła się po wlaniu jej do zupy należy do śmietany
dolać gorącego wywaru, rozmieszać a
następnie dodać do zupy.
Jak sprawnie oddzielić żółtko od białek?
Aby sprawnie oddzielić żółtko od białka wystarczy wlać jajko do lejka włożonego do szklanki, a wówczas po uniesieniu
lejka w górę białko spłynie do szklanki a żółtko pozostanie na lejku.
Co dodać do ciasta, żeby biszkopt nie był
suchy?
Aby biszkopt nie był suchy do przygotowanej masy dodajemy 4 łyżeczki oliwy.
Świetnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń