Ciasto:
- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki miodu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 12 dag margaryny
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 opakowania bydyniu śmetankowego
- 2 szklanki mleka
- 1 puszka mleko skondensowanego słodzonego
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszać z sodą i mardaryną.
- Do masy dodać pozostałe składniki.Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.
- Każdą część rozwałkować.Dwie części upiec oddzielnie w piekarniku po około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Orzechy wymieszać z miodem, margaryną i cukrem, rozgrzać do momentu połączenia. Położyć na surowy placek numer 3 i upiec.
- Dwa opakowania budyniu ugotować w dwóch szklankach mleka.
- Mleko gotować w zamkniętej puszce na wolnym ogniu przez 3 h.Puszkę otworzyć dopiero po ostudzeniu!!!
Średnica blachy: 24,5 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz