czwartek, 20 października 2016

STYROPIAN - CIASTO Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa kokosowa:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 opakowania kwaśnej gęstej śmietany (po 330g; 18 procent)
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • budyń waniliowy ( można pominąć) 

Przygotowanie ciasta:
  1. Ciasto wyrobić jak na kruszonkę.
  2. Wysypać na blachę więcej niż połowę.
  3. Resztą posypać wierzch ciasta.
Wykonanie masy kokosowej:
  1. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru. Dodać śmietanę, wiórki kokosowe i budyń.Wszystko wymieszać łyżką.
Na większą cześć ciasta wyłożonego na blachę wylewamy masę kokosową. Resztę ciasta rozkruszamy po wierzchu masy.

Wymiary blachy: 19,5 cm x 35 cm.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz