Składniki:
- 500 ml spirytusu
- 400 ml wody
- 50 dkg pomarańczy
- 50 dkg cukru
- 10 dkg skórek pomarańczowych
Sposób wykonania:
- Skórkę drobno pokrajać, wsypać do butelki, zalać spirytusem , zakorkować i pozostawić na 5 dni.
- Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach.
- Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Zakorkować butelki i pozostawić na 48 godzin.
- Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelek, zakorkować.
- Pozostawić na 2-3 miesiące.
Jeśli robiliście podobny likier, to podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz