poniedziałek, 24 października 2016

LIKIER POMARAŃCZOWY



Składniki:
  • 500 ml spirytusu
  • 400 ml wody
  • 50 dkg pomarańczy
  • 50 dkg cukru
  • 10 dkg skórek pomarańczowych

Sposób wykonania:
  1. Skórkę drobno pokrajać, wsypać do butelki, zalać spirytusem , zakorkować i pozostawić na 5 dni.
  2. Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach.
  3. Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz.  Zakorkować butelki i  pozostawić na 48 godzin.
  4. Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelek, zakorkować.
  5. Pozostawić na 2-3 miesiące.


Jeśli robiliście podobny likier, to podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz