Składniki:
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 strąki żółtej papryki
- 2 strąki zielonej papryki
- ziele angielskie
- czarny pieprz w ziarnach
- gorczyca
- liście laurowe
- czosnek
- sól
- olej
- 1 szklanka octu 10-procentowego
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki wody
- 1,5 łyżki soli
Sposób wykonania:
1. Do słoików (0,9 litra) wrzucamy:
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- wlewamy 2 łyżki stołowe oleju.
3. Do dużego garnka wlewamy wodę i lekko solimy. Gdy woda będzie się gotować zanurzamy paprykę na
minutę. Potem wrzucamy do zimnej wody. Tak zahartowaną paprykę wkładamy do słoików.
4. W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką, zakręcamy
słoiki i pasteryzujemy 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz