sobota, 29 października 2016

PIZZA Z PIECZARKAMI



Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 paczki drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatki według uznania wędlina, pieczarki, cebula, oliwki i inne warzywa...)
  • ser żółty Gouda

Sposób wykonania:
  1. W dużej misce rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę, olej, sól, cukier i mieszaj łyżką.
  2. Dalej wyrabiaj ciasto ręką aż powstanie jednolita kula. Jeżeli ciasto się lepi dodaj trochę mąki i dalej wyrabiaj.
  3. Rozgniataj ciasto dłońmi na gruby placek, a następnie rozciągaj aż do uformowania spodu pizzy.
  4. W ten sposób uformowaną pizzę układaj na blasze posmarowanej odrobiną oleju .
  5. Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą formę i był w kształcie koła.
  6. Nakłuwaj widelcem cały placek.
  7. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga.
  8. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem.
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut. 
Podawać z sosem do pizzy pomidorowym i czosnkowym. 
Przepisy na oba sosy znajdziesz na moim blogu: sos pomidorowy, sos czosnkowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz