Składniki:
- 2 l wywaru z kości i warzyw (przepis na blogu)
- 30 dkg pieczarek (na 10 dkg wchodzi przeciętnie 7 szt średniej wielkości)
- 5 dkg cebuli
- 2,5 dkg masła
- 2,5 dkg smalcu
- 18 dkg śmietanki ( 1 łyżka 2 dkg)
- 2,5 dkg mąki ( łyżeczka płaska)
- pieprz do smaku
- 1,5 dkg soli (łyżeczka płaska 5 gram)
- 1 łyżka kucharka lub Vegety
- 1 dkg pietruszki zielonej lub koperku
Sposób wykonania:
- Przygotowany wywar przecedzić.
- Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce dodać drobno pokrojoną cebulę, krótko podsmażyć na maśle, podlać niewielką ilością wywaru, udusić.
- Ze smalcu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, połączyć ją z gorącym wywarem z kości, dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować.
- Włożyć uduszone pieczarki. Zupę przyprawić do smaku Vegetą, solą i pieprzem.
- Przy porcjowaniu posypać drobno usiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz