czwartek, 20 października 2016

BABKA



Składniki:
  • 500 g mąki (3 szklanki)
  • 200 g cukru (7/8 szklanki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 margaryna
  • 7/8 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania 
  • 3 łyżki kakao

Sposób wykonania:
  1.  Margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy.
  2. Do masy dodawać po 1 jajku i miksować.
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować stopniowo dolewając mleko.
  4. Przełożyć do podłużnej foremki.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 50 minut.
  6. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Można też przełożyć 1/3 ciasta do miski, dodać 3 łyżki kakao, zmiksować. Jasne ciasto wlać do foremki, na wierzch wylać ciasto kakaowe. Babka będzie dwukolorowa. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz