poniedziałek, 17 października 2016

OGÓRKI KWASZONE



Składniki:
  • 2 kg ogórków polnych
  • przyprawa do ogórków kwaszonych
  • 2 główki czosnku
  • sól

Sposób wykonania:
  1. Ogórki umyj i obetnij ogonki.
  2. Do słoika (0,9 litra) wsyp 1 łyżkę stołową przyprawy, włóż 1 obrany ząbek czosnku.
  3. Przygotuj solankę z 1 litra wody i 1 łyżki soli.
  4. Przygotowane ogórki włóż do słoika i zalej przygotowaną wcześniej solanką. Słoik zamknij. Odstaw na 7 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie słoik pasteryzujemy 10 minut celem przerwania fermentacji.
Następnie słoik odwracamy do góry dnem i stawiamy na blacie kuchennym na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz