Uwzględniając fakt, że w naszych
gospodarstwach domowych nie zawsze znajdują się odpowiednie przyrządy do
odważania i odmierzania produktów podaję informacje pomagające
przeliczyć dekagramy lub mililitry produktów na szklanki lub łyżki.
Należy przy tym rozumieć, że:
"szklanka"
-
to szklanka lub garnuszek o pojemności 0,25 l, a poziom zawartego w niej produktu powinien być wyrównany z jej brzegami,
"łyżka"
-
to łyżka stołowa, podawana do zupy, normalnej wielkości,
"łyżeczka"
-
to łyżeczka podawana do herbaty, normalnej wielkości,
"łyżka płaska"
-
to tyle produktu, ile pozostanie go na łyżce po zsunięciu nożem całego nadmiaru ponad jej brzegami,
"łyżka czubata"
-
to tyle produktu, ile zmieści się go na łyżce przy powolnym nasypywaniu na nią produktu z góry.
Nie mniej jednak przeliczenia te mogą być stosowane w gospodarstwach domowych przy sporządzaniu potraw.
Bułka czerstwa:
- kajzerka | = | 5 dkg |
- długa wrocławska | = | 38 dkg |
Bułka mielona:
- łyżka czubata | = | 1,5 dkg |
- łyżka płaska | = | 0,7 dkg |
- szklanka | = | 1,1 dkg |
Bułka sucha:
- kajzerka | = | 4 dkg |
- długa wrocławska | = | 32 dkg |
Cebula:
- o średnicy 3 cm waży ok. 2,5 dkg
- o średnicy 5 cm waży ok. 5 dkg
- o średnicy 7 cm waży ok. 8 dkg
Cukier:
- szklanka | = | 24 dkg |
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
Cukier puder:
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżka płaska | = | 11 g |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
- łyżeczka płaska | = | 3 g |
- szklanka | = | 150 dkg |
Cynamon: 1 łyżeczka płaska = 1 g
Cytryna: średniej wielkości waży ok. 10 dkg
Czosnek: 1 ząbek średniej wielkości waży ok. 2 g
Gałka muszkatołowa: średniej wielkości waży ok. 5 g
Groszek zielony, konserwowy:
- szklanka | = | 15 dkg |
- łyżka czubata | = | 1,5 dkg |
Jabłko:
- o średnicy 5 cm waży ok.6 dkg
- o średnicy 6 cm waży ok.9 dkg
- o średnicy 7 cm waży ok.12 dkg
Jajko:
- waży przeciętnie 5 dkg
- żółtko jaja stanowi 40% jego wagi, a więc przeciętnie waży ok. 2 dkg
Jogurt naturalny:
- szklanka | = | 25 dkg |
- łyżka | = | 2,5 dkg |
- łyżeczka | = | 1,2 dkg |
Kakao:
- szklanka | = | 16 dkg |
- łyżka | = | 1 dkg |
- łyżeczka | = | 0,5 dkg |
Kasza gryczana:
- szklanka | = | 20 dkg |
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
Kasza jęczmienna:
- szklanka | = | 22 dkg |
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
Kasza krakowska:
- szklanka | = | 18 dkg |
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
Kasza manna:
- szklanka | = | 18,5 dkg |
- łyżka czubata | = | 1,5 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
Kasza perłowa:
- szklanka | = | 20 dkg |
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
Kawa naturalna mielona:
- łyżeczka czubata | = | 10 g |
- łyżeczka płaska | = | 5 g |
Kwasek cytrynowy w proszku:
- łyżeczka płaska | = | 5 g |
Liście laurowe:
- na 1 g wchodzi przeciętnie 5 listków średniej wielkości
Marchew:
- średniej wielkości waży ok. 8 dkg
Masło:
- łyżka czubata | = | 3 dkg |
- łyżka płaska | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 7 g |
- łyżeczka płaska | = | 5 g |
Masło roztopione:
- szklanka | = | 19 dkg |
- łyżka | = | 12 g |
- łyżeczka | = | 5 g |
Mąka pszenna:
- szklanka | = | 17 dkg |
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1,5 dkg |
- łyżeczka płaska | = | 3 g |
Mąka ziemniaczana:
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżka płaska | = | 1,3 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1,5 dkg |
- łyżeczka płaska | = | 3,5 g |
Miód:
- szklanka | = | 32 dkg |
- łyżka | = | 25 g |
- łyżeczka | = | 12 g |
Mleko:
- szklanka | = | 0,25 l | = | ok. 25 dkg |
- łyżka | = | 10 ml | = | ok. 10 g |
Ocet:
- łyżka | = | 10 ml | = | 10 g |
- łyżeczka | = | 6 ml | = | 6 g |
Olej:
- szklanka | = | 21,5 dkg |
- łyżka | = | 10 g |
- łyżeczka | = | 5 g |
Papryka mielona:
- łyżeczka proszku | = | 1 g |
Pęczak:
- szklanka | = | 20 dkg |
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
Pieczarki:
- na 10 dkg wchodzi przeciętnie 7 sztuk średniej wielkości
Pieprz mielony:
- 0,5 g to mniej więcej ilość nabrana na czubek noża o zaokrąglonym zakończeniu
Pietruszka:
- korzeń średniej wielkości waży ok. 6 dkg
Płatki owsiane:
- szklanka | = | 11 dkg |
- łyżka | = | 8 g |
- łyżeczka | = | 4 g |
Przecier pomidorowy:
- łyżka płaska | = | 3 dkg |
- łyżeczka płaska | = | 1 dkg |
Ryż:
- szklanka | = | 22 dkg |
- łyżka czubata | = | 2 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 1 dkg |
Smalec:
- łyżka czubata | = | 3 dkg |
- łyżka płaska | = | 2 dkg |
Śmietana:
- szklanka | = | 23 dkg |
- łyżka | = | 2 dkg |
Sól:
- łyżka płaska | = | 2,2 dkg |
- łyżeczka płaska | = | 5 g |
Wanilia:
- 1 laska średniej wielkości i grubości waży ok. 5 g
Woda:
- 1 l = 1 kg
Ziele angielskie:
- na 0,5 g wchodzi przeciętnie 9 sztuk ziaren średniej wielkości
Zielenina drobno usiekana (koperek, szczypiorek, zielona pietruszka):
- łyżka czubata | = | 1 dkg |
- łyżeczka czubata | = | 5 g |
Żelatyna w proszku:
- łyżeczka czubata | = | 7 g |
- łyżeczka płaska | = | 3 g |
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń