Przeliczanie miar i wag

              Uwzględniając fakt, że w naszych gospodarstwach domowych nie zawsze znajdują się odpowiednie przyrządy do odważania i odmierzania produktów podaję informacje pomagające przeliczyć dekagramy lub mililitry produktów na szklanki lub łyżki. Należy przy tym rozumieć, że:

"szklanka"
-  
to szklanka lub garnuszek o pojemności 0,25 l, a poziom zawartego w niej produktu powinien być wyrównany z jej brzegami,
"łyżka"
-  
to łyżka stołowa, podawana do zupy, normalnej wielkości,
"łyżeczka"
-  
to łyżeczka podawana do herbaty, normalnej wielkości,
"łyżka płaska"
-  
to tyle produktu, ile pozostanie go na łyżce po zsunięciu nożem całego nadmiaru ponad jej brzegami,
"łyżka czubata"
-  
to tyle produktu, ile zmieści się go na łyżce przy powolnym nasypywaniu na nią produktu z góry.
Oczywiście wszystkie cyfry podane są w przybliżeniu, gdyż łyżki i szklanki używane do pomiaru mogą nieco różnić się wielkością, napełnianie ich może być czasem niedokładne, a ponadto na wagę produktów, zwłaszcza sypkich, duży wpływ ma także stopień ich wysuszenia, rozdrobnienia np. kasz.
Nie mniej jednak przeliczenia te mogą być stosowane w gospodarstwach domowych przy sporządzaniu potraw.

Bułka czerstwa:
- kajzerka = 5 dkg
- długa wrocławska = 38 dkg

Bułka mielona:
- łyżka czubata = 1,5 dkg
- łyżka płaska = 0,7 dkg
- szklanka = 1,1 dkg

Bułka sucha:
- kajzerka = 4 dkg
- długa wrocławska = 32 dkg

Cebula:
- o średnicy 3 cm waży ok. 2,5 dkg
- o średnicy 5 cm waży ok. 5 dkg
- o średnicy 7 cm waży ok. 8 dkg

Cukier:
- szklanka = 24 dkg
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 1 dkg

Cukier puder:
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżka płaska = 11 g
- łyżeczka czubata = 1 dkg
- łyżeczka płaska = 3 g
- szklanka = 150 dkg

Cynamon:  1 łyżeczka płaska  =  1 g

Cytryna:  średniej wielkości waży ok. 10 dkg

Czosnek: 1 ząbek średniej wielkości waży ok. 2 g

Gałka muszkatołowa:  średniej wielkości waży ok. 5 g

Groszek zielony, konserwowy:
- szklanka = 15 dkg
- łyżka czubata = 1,5 dkg

Jabłko:
- o średnicy 5 cm waży ok.6 dkg
- o średnicy 6 cm waży ok.9 dkg
- o średnicy 7 cm waży ok.12 dkg

Jajko:
- waży przeciętnie 5 dkg
- żółtko jaja stanowi 40% jego wagi, a więc przeciętnie waży ok. 2 dkg

Jogurt naturalny:
- szklanka = 25 dkg
- łyżka = 2,5 dkg
- łyżeczka = 1,2 dkg

Kakao:
- szklanka = 16 dkg
- łyżka = 1 dkg
- łyżeczka = 0,5 dkg

Kasza gryczana:
- szklanka = 20 dkg
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 1 dkg

Kasza jęczmienna:
- szklanka = 22 dkg
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 1 dkg

Kasza krakowska:
- szklanka = 18 dkg
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 1 dkg

Kasza manna:
- szklanka = 18,5 dkg
- łyżka czubata = 1,5 dkg
- łyżeczka czubata = 1 dkg

Kasza perłowa:
- szklanka = 20 dkg
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 1 dkg

Kawa naturalna mielona:
- łyżeczka czubata = 10 g
- łyżeczka płaska = 5 g

Kwasek cytrynowy w proszku:
- łyżeczka płaska = 5 g

Liście laurowe:
- na 1 g wchodzi przeciętnie 5 listków średniej wielkości

Marchew:
- średniej wielkości waży ok. 8 dkg

Masło:
- łyżka czubata = 3 dkg
- łyżka płaska = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 7 g
- łyżeczka płaska = 5 g

Masło roztopione:
- szklanka = 19 dkg
- łyżka = 12 g
- łyżeczka = 5 g

Mąka pszenna:
- szklanka = 17 dkg
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 1,5 dkg
- łyżeczka płaska = 3 g

Mąka ziemniaczana:
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżka płaska = 1,3 dkg
- łyżeczka czubata = 1,5 dkg
- łyżeczka płaska = 3,5 g

Miód:
- szklanka = 32 dkg
- łyżka = 25 g
- łyżeczka = 12 g

Mleko:
- szklanka = 0,25 l = ok. 25 dkg
- łyżka = 10 ml = ok. 10 g

Ocet:
- łyżka = 10 ml = 10 g
- łyżeczka = 6 ml = 6 g

Olej:
- szklanka = 21,5 dkg
- łyżka = 10 g
- łyżeczka = 5 g

Papryka mielona:
- łyżeczka proszku = 1 g

Pęczak:
- szklanka = 20 dkg
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 1 dkg

Pieczarki:
- na 10 dkg wchodzi przeciętnie 7 sztuk średniej wielkości

Pieprz mielony:
- 0,5 g to mniej więcej ilość nabrana na czubek noża o zaokrąglonym zakończeniu

Pietruszka:
- korzeń średniej wielkości waży ok. 6 dkg

Płatki owsiane:
- szklanka = 11 dkg
- łyżka = 8 g
- łyżeczka = 4 g

Przecier pomidorowy:
- łyżka płaska = 3 dkg
- łyżeczka płaska = 1 dkg

Ryż:
- szklanka = 22 dkg
- łyżka czubata = 2 dkg
- łyżeczka czubata = 1 dkg

Smalec:
- łyżka czubata = 3 dkg
- łyżka płaska = 2 dkg

Śmietana:
- szklanka = 23 dkg
- łyżka = 2 dkg

Sól:
- łyżka płaska = 2,2 dkg
- łyżeczka płaska = 5 g

Wanilia:
- 1 laska średniej wielkości i grubości waży ok. 5 g

Woda:
- 1 l  =  1 kg

Ziele angielskie:
- na 0,5 g wchodzi przeciętnie 9 sztuk ziaren średniej wielkości

Zielenina drobno usiekana (koperek, szczypiorek, zielona pietruszka):
- łyżka czubata = 1 dkg
- łyżeczka czubata = 5 g

Żelatyna w proszku:
- łyżeczka czubata = 7 g
- łyżeczka płaska = 3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz