czwartek, 25 października 2018

MIGDAŁOWIEC


Składniki: 
  • 1 l mleka
  • 2 duże paczki herbatników
  •  3/4 szklanki cukru 
  •  1 cukier waniliowy 
  • 25 dag masła
  •  1/2 l śmietany 30%
  •  15 dag płatków migdałowych
  •  3 łyżeczki żelatyny 
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  1 budyń śmietankowy
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  1 jajko
  •  1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 

Wykonanie:
 
  1. Mleko gotować w zamkniętej puszce na wolnym ogniu przez 3 h.Puszkę otworzyć dopiero po ostudzeniu!!!
  2. Na patelni przyrumienić płatki migdałowe. 
  3. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i  jajko. Wymieszać. 
  4. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka stopniowo wlać roztrzepane jajo z mąką. Gotować do uzyskania konsystencji budyniu.
  5. Następnie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.
  6. Blachę wyłożyć papierem. Następie układać warstwy: herbatniki – masa budyniowa – herbatniki  – karmel (mleko skondensowane) – herbatniki – bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz