Składniki:
- 1 kg śliwek bez pestek (1,20 kg z pestkami)
- 330 gram cukru
- DŻEMIX UNIWERSALNY 3:1
- 5 łyżek wody
Sposób wykonania:
- Śliwki umyte, odszypułkowane, pozbawione pestek i skórki, rozdrobnione na małe kawałki wymieszaj z Dżemiksem. Dodaj 5 łyżek wody i zagotuj ciągle mieszając.
- Dodaj cukier i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Jeśli śliwki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź drewnianą pałkę i trochę ugnieć.
- Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany.
- Gorącym dżemem napełnij słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na 10 minut do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz