środa, 21 grudnia 2016

CIASTO PIERZYNKA



Składniki na biszkopt:
  • 9 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Składniki masy śmietankowej:
  • 25 dkg masła
  • 1/2 l śmietany kremówki 36 %
  • cukier puder do smaku

Składniki pierzynki:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki gorącej wody 

 Dodatki:
  • twarda czekolada lub inna posypka

Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego:
  1. Białka ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Piec w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
  3. Forma o wymiarach 23 cm x 38 cm.
Uwaga: biszkopt upiec dwa dni wcześniej przed przełożeniem.


Sposób przygotowania masy śmietankowej:
  1. Ściąć wierzch biszkoptu, wydrążyć środek tak, by zostawić spód i boki ciasta.
  2. Masło utrzeć na pulchną masę.
  3. Śmietanę ubić z cukrem.
  4. Lekko wymieszać drewnianą łyżką utarte masło, ubitą śmietanę i pokruszoną część biszkoptu uzyskaną z wydrążenia ciasta.
  5. Przygotowaną masą wypełnić ciasto.

Sposób przygotowania pierzynki:
  1. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejącą galaretkę.
  2. Pierzynkę delikatnie rozprowadzić na masę śmietankową, udekorować startą czekoladą lub inną posypką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz