Składniki na biszkopt:
- 9 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
Składniki masy śmietankowej:
- 25 dkg masła
- 1/2 l śmietany kremówki 36 %
- cukier puder do smaku
Składniki pierzynki:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 galaretka czerwona
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatki:
- twarda czekolada lub inna posypka
Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego:
- Białka ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
- Forma o wymiarach 23 cm x 38 cm.
Sposób przygotowania masy śmietankowej:
- Ściąć wierzch biszkoptu, wydrążyć środek tak, by zostawić spód i boki ciasta.
- Masło utrzeć na pulchną masę.
- Śmietanę ubić z cukrem.
- Lekko wymieszać drewnianą łyżką utarte masło, ubitą śmietanę i pokruszoną część biszkoptu uzyskaną z wydrążenia ciasta.
- Przygotowaną masą wypełnić ciasto.
Sposób przygotowania pierzynki:
- Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejącą galaretkę.
- Pierzynkę delikatnie rozprowadzić na masę śmietankową, udekorować startą czekoladą lub inną posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz