piątek, 30 grudnia 2016

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI



Składniki na ciasto kruche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 paczki margaryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
  • 1 kg białego sera
  • 10 dużych jaj
  • 25 dkg masła
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 30 %
  • 1 puszka brzoskwiń

Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatki:
  • powidła
  • posypki kolorowe
  • wiórki kokosowe



Sposób przygotowania masy serowej:
  1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, wlać do utartej masy śmietanę, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i razem zmiksować.
  2. Ser 2 razy przekręcić przez maszynkę dodać do zmiksowanej masy i dalej miksować.
  3. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją łyżką ze zmiksowaną masą serową. 

 Sposób przygotowania ciasta:
  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia zagnieść z margaryną.
  2. Dodać żółtka roztrzepane z cukrem, zagnieść ciasto, wyłożyć nim blachę.
  3. Całą powierzchnię ciasta posmarować powidłami, ułożyć cząstki brzoskwiń, wylać masę serową i równomiernie rozprowadzić wzdłuż blachy i ułożyć drugą część cząstek brzoskwini a następnie lekko wcisnąć je pod ser.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
  5. Blacha o wymiarach 19,5 cm x 35 cm. 

Sposób przygotowania polewy:
  1. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę.
  2. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników.

Wykończenie ciasta:
  1.  Wierzch upieczonego ciasta oblać polewą, po lekkim jej stężeniu obsypać kolorową posypką i wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz