Składniki na ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 paczki margaryny
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg białego sera
- 10 dużych jaj
- 25 dkg masła
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka słodkiej śmietany 30 %
- 1 puszka brzoskwiń
Składniki na polewę:
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
Dodatki:
- powidła
- posypki kolorowe
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania masy serowej:
- Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, wlać do utartej masy śmietanę, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i razem zmiksować.
- Ser 2 razy przekręcić przez maszynkę dodać do zmiksowanej masy i dalej miksować.
- Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją łyżką ze zmiksowaną masą serową.
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia zagnieść z margaryną.
- Dodać żółtka roztrzepane z cukrem, zagnieść ciasto, wyłożyć nim blachę.
- Całą powierzchnię ciasta posmarować powidłami, ułożyć cząstki brzoskwiń, wylać masę serową i równomiernie rozprowadzić wzdłuż blachy i ułożyć drugą część cząstek brzoskwini a następnie lekko wcisnąć je pod ser.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
- Blacha o wymiarach 19,5 cm x 35 cm.
Sposób przygotowania polewy:
- W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę.
- Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników.
Wykończenie ciasta:
- Wierzch upieczonego ciasta oblać polewą, po lekkim jej stężeniu obsypać kolorową posypką i wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz