Składniki na biszkopt jasny:
- 8 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki tłuszczu (masło lub margaryna)
Składniki masy śmietankowej:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na poncz:
- 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
- sok z 2 cytryn
- 4 łyżeczki cukru
Dodatki:
- 6 mandarynek
- cukier puder
- dżem
Sposób przygotowania biszkoptu:
- Białka wybić do wyższej misy.
- Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Tłuszcz rozpuścić na bardzo małym ogniu.
- Do białek dodać 1 łyżeczkę zmrożonej wody, ubijać na sztywną masę dodając stopniowo cukier.
- Następnie do masy z białek dodać zmącone żółtka, wymieszać ręcznie trzepaczką, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać trzepaczką.
- Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać do połączenia składników.
- Wylać na blachę wyłożoną srebrem.
- Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
- Forma o wymiarach 19,5 cm x 35 cm.
Sposób przygotowania masy śmietankowej:
- Śmietanę ubijać, dodając cukier puder i pod koniec ubijania dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.
Sposób przygotowania ponczu:
- W wodzie rozpuścić pozostałe składniki.
Sposób wykonania ciasta:
- Biszkopt przeciąć na 3 blaty, biszkopt na spodzie nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć ćwiartki mandarynek obrane ze skórki, wyłożyć połowę pozostałej masy śmietankowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować dżemem,wyłożyć pozostałą masę śmietankową, przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć go ponczem. Wierzch obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz