środa, 28 grudnia 2016

BISZKOPT Z MADARYNKAMI W MASIE ŚMIETANKOWEJ



Składniki na biszkopt jasny:
  • 8 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki tłuszczu (masło lub margaryna)  

Składniki masy śmietankowej:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na poncz:
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • sok z 2 cytryn
  • 4 łyżeczki cukru

Dodatki:
  • 6 mandarynek 
  • cukier puder
  • dżem

Sposób przygotowania biszkoptu:
  1. Białka wybić do wyższej misy.
  2. Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Tłuszcz rozpuścić na bardzo małym ogniu.
  5. Do białek dodać 1 łyżeczkę zmrożonej wody, ubijać na sztywną masę dodając stopniowo cukier.
  6. Następnie do masy z białek dodać zmącone żółtka, wymieszać ręcznie trzepaczką, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać trzepaczką.
  7. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać do połączenia składników.
  8. Wylać na blachę wyłożoną srebrem.
  9. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
  10. Forma o wymiarach 19,5 cm x 35 cm.

Sposób przygotowania masy śmietankowej:
  1. Śmietanę ubijać, dodając cukier puder i pod koniec ubijania dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.

Sposób przygotowania ponczu:
  1. W wodzie rozpuścić pozostałe składniki.

 Sposób wykonania ciasta:
  1. Biszkopt przeciąć na 3 blaty, biszkopt na spodzie nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na niej ułożyć ćwiartki mandarynek obrane ze skórki, wyłożyć połowę pozostałej masy śmietankowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować dżemem,wyłożyć pozostałą masę śmietankową, przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć go ponczem. Wierzch obsypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz