Składniki na biszkopt jasny:
- 3 jaja
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna)
Składniki na biszkopt ciemny:
- 3 jaja
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna)
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na poncz:
- 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
- sok z 2 cytryn
- 4 łyżeczki cukru
Dodatki:
- rodzynki
- decorada
Sposób przygotowania biszkoptu jasnego:
- Białka wybić do wyższej misy.
- Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Tłuszcz rozpuścić na bardzo małym ogniu.
- Do białek dodać 1 łyżeczkę zmrożonej wody, ubijać na sztywną masę dodając stopniowo cukier.
- Następnie do masy z białek dodać zmącone żółtka, wymieszać ręcznie trzepaczką, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać trzepaczką.
- Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać do połączenia składników.
- Wylać na blachę wyłożoną srebrem.
- Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
- Forma o wymiarach 19,5 cm x 35 cm.
Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego:
- Białka wybić do wyższej misy.
- Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Tłuszcz rozpuścić na bardzo małym ogniu.
- Do białek dodać 1 łyżeczkę zmrożonej wody, ubijać na sztywną masę dodając stopniowo cukier.
- Następnie do masy z białek dodać zmącone żółtka, wymieszać ręcznie trzepaczką, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać trzepaczką.
- Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać do połączenia składników.
- Wylać na blachę wyłożoną srebrem.
- Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
- Forma o wymiarach 19,5 cm x 35 cm.
- Śmietanę ubijać, dodając cukier puder i pod koniec ubijania dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.
- Do masy dodać rodzynki wymoczone w ciepłej wodzie, delikatnie wymieszać.
Sposób przygotowania ponczu:
- W wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryn.
Sposób wykonania ciasta:
- Biszkopt jasny położyć na spodzie blachy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę śmietankową, przykryć biszkoptem ciemnym, nasączyć go ponczem i oblać polewą. Wierzch obsypać decoradą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz