Składniki:
- 1,2 kg kapusty kwaszonej
- 90 dkg kapusty białej
- 40 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków lub łopatki)
- 20 dkg boczku wędzonego
- 30 dkg kiełbasy
- 15 dkg tłuszczu
- 1 dużą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej
- 1 łyżkę czubatą majeranku
- 3 łyżeczki płaskie soli
- pieprz do smaku
- 2 łyżki czubate mąki
Sposób przygotowania:
- Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wody, dodać tłuszcz, ugotować.
- Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć.
- Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, osmażyć na tłuszczu i udusić z częścią pokrojonej cebuli.
- Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć.
- Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos zagotować, przyprawić solą do smaku.
- Bigos można też przyrządzić zasmażany, dodając zasmażkę z części tłuszczu i 3 dkg mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz