środa, 28 grudnia 2016

BIGOS



Składniki:
  • 1,2 kg kapusty kwaszonej
  • 90 dkg kapusty białej
  • 40 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków lub łopatki)
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 30 dkg kiełbasy
  • 15 dkg tłuszczu
  • 1 dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej
  • 1 łyżkę czubatą majeranku
  • 3 łyżeczki płaskie soli
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki czubate mąki

Sposób przygotowania:
  1. Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wody, dodać tłuszcz, ugotować.
  2. Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć.
  3. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, osmażyć na tłuszczu i udusić z częścią pokrojonej cebuli.
  4. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć.
  5. Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos zagotować, przyprawić solą do smaku.
  6. Bigos można też przyrządzić zasmażany, dodając zasmażkę z części tłuszczu i 3 dkg mąki.
Podawać z ziemniakami, pieczywem, kluskami ziemniaczanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz