Składniki:
- 1,2 kg kapusty kwaszonej
- 90 dkg kapusty białej
- 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub
- 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków)
- 40 dkg kiełbasy
- 6 dkg tłuszczu
- 5 dkg boczku wędzonego
- 1duża cebula
- 2 łyżeczki czubate mąki
- 5 łyżek płaskich koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżeczki czubate cukru
- 1,5 ząbka czosnku
- 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej
- pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
- Kapustę kwaszoną ugotować.
- Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru.
- Obie kapusty połączyć.
- Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę.
- Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć.
- Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować.
- Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem.
- W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos gotować jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
U mnie zawsze z pomidorami, inny nie przejdzie. :)
OdpowiedzUsuń