czwartek, 15 grudnia 2016

BIGOS Z POMIDORAMI



Składniki:
  • 1,2 kg kapusty kwaszonej
  • 90 dkg kapusty białej
  • 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 
  • 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków)
  • 40 dkg kiełbasy
  • 6 dkg tłuszczu
  • 5 dkg boczku wędzonego
  • 1duża cebula
  • 2 łyżeczki czubate mąki
  • 5 łyżek płaskich  koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżeczki czubate cukru
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku


Sposób przygotowania:
  1. Kapustę kwaszoną ugotować.
  2. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru.
  3. Obie kapusty połączyć.
  4. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę.
  5. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć.
  6. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować.
  7. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem.
  8. W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos  gotować jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami .

1 komentarz: