Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- 4 czubate łyżki gęstego majonezu
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina
- sok z 1/2 cytryny
- płaska łyżka ostrego chrzanu (ze słoiczka)
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Z kapusty wyciąć głąby i bardzo cienko poszatkować.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, dodać do kapusty, wymieszać.
- Z pozostałych składników utrzeć gładki, jednolity sos, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać.
- Sałatkę odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Podawać zimną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz