czwartek, 15 grudnia 2016

SURÓWKA COLESŁAW



Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 4 czubate łyżki gęstego majonezu
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • płaska łyżka ostrego chrzanu (ze słoiczka)
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu


Sposób przygotowania:
  1. Z kapusty wyciąć głąby i bardzo cienko poszatkować.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, dodać do kapusty, wymieszać.
  3. Z pozostałych składników utrzeć gładki, jednolity sos, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać.
  4. Sałatkę odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 
  5. Podawać zimną.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz