środa, 2 listopada 2016

SOS DO PLACKÓW PO WĘGIERSKU



Składniki:
  • 40 dkg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 350 ml wody
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia
  • sól do smaku


Sposób wykonania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. 
  2. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać papryki, wymieszać i przesmażyć mięso z obu stron. Dodać do garnka.
  3. Paprykę pokroić w paski, przesmażyć na oleju i dodać do garnka.
  4. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników znajdujących się w garnku. Zawartość garnka posolić i gotować na małym ogniu około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  5. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i odsączony groszek konserwowy.
  6. Na koniec gotowania sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz