Składniki:
- 40 dkg mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 350 ml wody
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- mąka do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
- sól do smaku
Sposób wykonania:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka.
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać papryki, wymieszać i przesmażyć mięso z obu stron. Dodać do garnka.
- Paprykę pokroić w paski, przesmażyć na oleju i dodać do garnka.
- Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników znajdujących się w garnku. Zawartość garnka posolić i gotować na małym ogniu około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i odsączony groszek konserwowy.
- Na koniec gotowania sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz