Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1 białko
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka masy makowej
- polewa ciemna
- decorada do posypania
Sposób przygotowania:
- Wyrobić na gładką masę ciasto z mąki, żółtek, cukru, margaryny i proszku do pieczenia.
- Zrobić wałek i podzielić na 2 części. Każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
- Wyjąć z lodówki jedną część ciasta, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o długości ok. 30 cm i szerokości ok.25 cm. Pod część ciasta podłożyć folię aluminiową.
- Mak z puszki wyjąć do misy, dodać 1 białko, wymieszać. Połowę masy rozprowadzić na rozwałkowanym cieście tak, aby pozostały brzegi do zlepienia.
- Zwijać w roladę i przeturlać na folię aluminiową, brzegi ciasta z lewej i prawej strony podwinąć pod spód powstałej rolady. Rolada musi leżeć na środku folii aluminiowej, brzegi folii chwycić razem i ciasto przenieść do foremki. Folię rozchylić do brzegów foremki, żeby ciasto było odkryte.
- Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przygotować polewę. Ciasto po upieczeniu wyjąć z blachy, polać polewą i obsypać decoradą.
- Tak samo postępować z drugą częścią ciasta.
Foremka o wymiarach 8 cm x 26 cm.
Zwijać w roladę na folię aluminiową, brzegi z lewej i prawej strony podwinąć pod spód powstałej rolady. Rolada musi leżeć na środku folii aluminiowe
OdpowiedzUsuńmogę prosić bo nie rozumiem,najpierw mam zwinąć roladę a potem owinąć folią? I w tym piec? I jak ciasno mam owinąc roladę w folię?
Zwijamy roladę na folii i z folią wkładamy do foremki.
UsuńCzy pieczemy w folii?
OdpowiedzUsuńPieczony w foremce, ale wkładamy go z folią, bo inaczej się nie da go włożyć, folię rozkładamy na boki formy, żeby wierzch ciasta, był odkryty.
UsuńNie byłam przekonana bo zawsze robiłam ciasto drożdżowe do takiego makowca,ale muszę przyznać że makowiec pycha.Polecam.
OdpowiedzUsuń