Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody do miseczki, odstawić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć i dodać do miski z ciastem ziemniaczanym, wbić jajo, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć z miseczki skrobię, która osadziła się w odstawionej miseczce po ponownym odlaniu wody. Wymieszać.
- Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką ciasto na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placki wyłożyć na talerz i polać sosem do placków po węgiersku.
- Przepis na sos znajdziesz na naszej stronie: sos do placków po węgiersku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz