środa, 2 listopada 2016

PLACKI PO WĘGIERSKU



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia


Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody do miseczki, odstawić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć i dodać do miski z ciastem ziemniaczanym, wbić jajo, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć z miseczki skrobię, która osadziła się w odstawionej miseczce po ponownym odlaniu wody. Wymieszać.
  3. Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką ciasto na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  4. Usmażone placki wyłożyć na talerz i polać sosem do placków po węgiersku.
  5. Przepis na sos znajdziesz na naszej stronie: sos do placków po węgiersku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz