Składniki:
- 40 dkg kapusty kwaszonej
- 4 dkg cebuli
- 50 dkg ziemniaków
- 5 dkg słoniny
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 12 dkg kości
- marchew
- pietruszka
- kawałek pora (4 cm)
- plaster selera (o grubości 1 cm)
- sól do smaku
- 2 szt ziela angielskiego
- papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża)
- łyżka pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Przygotować wywar z kości i włoszczyzny, przecedzić.
- Kapustę włożyć do połowy wywaru, dodać połowę pokrojonej w plastry cebuli, roztarte 1 ziele angielskie i 2 liście laurowe i ugotować na półmiękko.
- Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałej części wywaru, ugotować z dodatkiem soli.
- Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski.
- Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować.
- Na stopionej słoninie poddusić resztę cebuli pokrojonej w kostkę.
- Zupę okrasić słoniną z cebulką, doprawić solą do smaku.
- Do porcji kapuśniaku dodawać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz