piątek, 18 listopada 2016

KAPUŚNIAK MAZURSKI



Składniki:
  • 40 dkg kapusty kwaszonej
  • 4 dkg cebuli
  • 50 dkg ziemniaków
  • 5 dkg słoniny
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 12 dkg kości
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora (4 cm)
  • plaster selera (o grubości 1 cm)
  • sól do smaku
  • 2 szt ziela angielskiego
  • papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża)
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki


Sposób przygotowania:
  1. Przygotować wywar z kości i włoszczyzny, przecedzić.
  2. Kapustę włożyć do połowy wywaru, dodać połowę pokrojonej w plastry cebuli, roztarte 1 ziele angielskie i 2 liście laurowe i ugotować na półmiękko.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałej części wywaru, ugotować z dodatkiem soli.
  4. Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski.
  5. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować.
  6. Na stopionej słoninie poddusić resztę cebuli pokrojonej w kostkę.
  7. Zupę okrasić słoniną z cebulką, doprawić solą do smaku.
  8. Do porcji kapuśniaku dodawać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz