Składniki:
- 1,45 kg kaczki bez podrobów
- 2 łyżeczki płaskie soli
- 2 g majeranku
- 5 dkg smalcu
- 75 dkg jabłek
- 75 dkg grejpfrutów słodkich
- 2 dkg cukru
- rukola
Sposób przygotowania:
- Kaczkę oczyścić, umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, pozostawić na godzinę.
- Po tym czasie kaczkę ułożyć na blasze grzbietem do dołu, polać stopionym smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą i wytworzonym sosem. Porcjować.
- Jabłka i grejpfruty umyć, pokroić w ćwiartki, posolić, oprószyć majerankiem i cukrem, poddusić krótko na tłuszczu z pieczenia.
- Porcje kaczki podawać na rukoli z jabłkami i grejpfrutami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz