poniedziałek, 7 listopada 2016

KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I GREJPFRUTAMI




Składniki:
  • 1,45 kg kaczki bez podrobów
  • 2 łyżeczki płaskie soli
  • 2 g majeranku
  • 5 dkg smalcu
  • 75 dkg jabłek
  • 75 dkg grejpfrutów słodkich
  • 2 dkg cukru 
  • rukola

Sposób przygotowania:
  1. Kaczkę oczyścić, umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, pozostawić na godzinę.
  2. Po tym czasie kaczkę ułożyć na blasze grzbietem do dołu, polać stopionym smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą i wytworzonym sosem. Porcjować.
  3. Jabłka i grejpfruty umyć, pokroić w ćwiartki, posolić, oprószyć majerankiem i cukrem, poddusić krótko na tłuszczu z pieczenia.
  4. Porcje kaczki podawać na rukoli z jabłkami i grejpfrutami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz