Składniki na biszkopt z kakao:
- 1/3 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny)
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny)
- 1/2 szklanki suchego maku
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dkg wiórków kokosowych
- 2 kostki masła
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
- 8 łyżek cukru
- 5 łyżek spirytusu
- sok z 0,5 cytryny
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania biszkoptu z kakao:
- Żółtka wybić do miseczki.
- Białka wybić do misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę.
- Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, wymieszać ręcznie.
- Dodać kakao i wymieszać ręcznie.
- Na końcu dodać rozpuszczony, schłodzony tłuszcz, wymieszać ręcznie.
- Wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.
Sposób przygotowania biszkoptu z makiem:
- Jest niemal identyczny jak przy przygotowaniu biszkoptu z kakao.
- Różni się jedynie tym, że zamiast kakao dodajemy mak.
Sposób przygotowania wkładki z kokosem:
- Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos, wymieszać ręcznie, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut.
Sposób przygotowania kremu:
- Masło, żółtka, cukier i kakao utrzeć na gładką masę.
Sposób przygotowania ponczu :
- Cukier ze spirytusem wymieszać dobrze z wodą.
- Cytrynę wycisnąć i sok dodać do mieszaniny wody z cukrem i spirytusem.
Sposób przygotowania polewy:
- W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę.
- Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i lekko podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników.
- Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni.
Sposób przygotowania ciasta:
- Biszkopt z kakao nasączyć ponczem, posmarować połową kremu, na nim położyć wkładkę kokosową, posmarować ją pozostałą ilością kremu, na nim położyć biszkopt z makiem, nasączyć go ponczem.
- Przygotować polewę i polać nią wierzch ciasta, a następnie posypać kokosem.
Kocham wszystko co pachnie kokosem.
OdpowiedzUsuń