środa, 30 listopada 2016

KOKOSOWIEC



Składniki na biszkopt z kakao:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny)
  • 2 łyżki kakao
Składniki na biszkopt z makiem:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny)
  • 1/2 szklanki suchego maku
Składniki na wkładkę kokosową:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dkg wiórków kokosowych
Składniki na krem:
  • 2 kostki masła
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Składniki na poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek spirytusu
  • sok z 0,5 cytryny
Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania biszkoptu z kakao:
  1. Żółtka wybić do miseczki.
  2. Białka wybić do misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę.
  3. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, wymieszać ręcznie.
  5. Dodać kakao i wymieszać ręcznie.
  6. Na końcu dodać rozpuszczony, schłodzony tłuszcz, wymieszać ręcznie.
  7. Wylać na blachę wyłożoną sreberkiem.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut.

Sposób przygotowania biszkoptu z makiem:
  1. Jest niemal identyczny jak przy przygotowaniu biszkoptu z kakao. 
  2. Różni się jedynie tym, że zamiast kakao dodajemy mak.

Sposób przygotowania wkładki z kokosem:
  1. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos, wymieszać ręcznie, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut.


Sposób przygotowania kremu:
  1. Masło, żółtka, cukier i kakao utrzeć na gładką masę.


Sposób przygotowania ponczu :
  1. Cukier ze spirytusem wymieszać dobrze z wodą.
  2. Cytrynę wycisnąć i sok dodać do mieszaniny wody z cukrem i spirytusem.


Sposób przygotowania polewy:
  1. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę.
  2. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i lekko podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników.
  3. Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni.


Sposób przygotowania ciasta:
  1. Biszkopt z kakao nasączyć ponczem, posmarować połową kremu, na nim położyć wkładkę kokosową, posmarować ją pozostałą ilością kremu, na nim położyć biszkopt z makiem, nasączyć go ponczem.
  2. Przygotować polewę i polać nią wierzch ciasta, a następnie posypać kokosem.
Blacha o wymiarach 21 cm x 26 cm.

1 komentarz: