Składniki:
- 2 duże jabłka
- 1 galaretka truskawkowa lub inna
- 4 śliwki (mogą być mrożone)
- 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół od szypułki do zagłębienia kielichowego, wydrążyć nożem gniazda nasienne, wydrążyć łyżką metalową do lodów część miąższu, aby powstała "miseczka" o grubości ścianek około 1 cm.
- Śliwki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż długości pestki, wyjąć pestki,.
- Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody.
- Do wydrążonych z jabłka "miseczek" włożyć po 2 połówki śliwki, zalać galaretką. Wstawić do lodówki, do czasu, aż galaretka stężeje.
- Następnie każdą połówkę jabłka z galaretką pokroić na 6 części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz