wtorek, 29 listopada 2016

JABŁKA Z GALARETKĄ



Składniki:
  • 2 duże jabłka
  • 1 galaretka truskawkowa lub inna
  • 4 śliwki (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody


Sposób przygotowania:
  1. Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół od szypułki do zagłębienia kielichowego, wydrążyć nożem gniazda nasienne, wydrążyć łyżką metalową do lodów część miąższu, aby powstała "miseczka" o grubości ścianek około 1 cm.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, obrać ze skórki,  przekroić na pół wzdłuż długości pestki, wyjąć pestki,.
  3. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody.
  4. Do wydrążonych z jabłka "miseczek" włożyć po 2 połówki śliwki, zalać galaretką. Wstawić do lodówki, do czasu, aż galaretka stężeje.
  5. Następnie każdą połówkę jabłka z galaretką pokroić na 6 części.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz