Składniki:
- 1 szklanka grzybów suszonych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 duże pietruszki
- 3 marchewki
- 1 mały seler
- kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki do posypania
- 2-3 łyżki śmietany słodkiej
- sól
- pieprz
- makaron do zupy
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
- Ugotować włoszczyznę w 3 litrach osolonej wody - po gotowaniu powinno zostać ok. 2/3 wywaru. Usunąć warzywa.
- Przecedzić przez sito wodę po grzybach i dodać do wywaru.
- Cebulę drobno pokroić i z obranym ząbkiem czosnku zeszklić na maśle, dodać mąkę, wymieszać, zalać szklanką wywaru i jeszcze raz wymieszać.
- Ostudzone grzyby pokroić w paski i dodać do wywaru.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz śmietaną.
- Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą.
- Na talerz wyłożyć porcję makaronu, zalać zupą i przybrać świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz