czwartek, 3 listopada 2016

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA



Składniki:
  • 1 szklanka grzybów suszonych
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 mały seler
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki do posypania
  • 2-3 łyżki śmietany słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • makaron do zupy

Sposób przygotowania:
  1. Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
  2. Ugotować włoszczyznę w 3 litrach osolonej wody - po gotowaniu powinno zostać ok. 2/3 wywaru. Usunąć warzywa. 
  3. Przecedzić przez sito wodę po grzybach i dodać do wywaru.
  4. Cebulę drobno pokroić i z obranym ząbkiem czosnku zeszklić na maśle, dodać mąkę, wymieszać, zalać szklanką wywaru i jeszcze raz wymieszać.
  5. Ostudzone grzyby pokroić w paski i dodać do wywaru.
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz śmietaną.
  7. Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą.
  8. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, zalać zupą i przybrać świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz