Składniki:
- 2-3 piersi kurczaka bez skóry
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawy taco
- sól
- pieprz
- 1 słoik salsy
- 2 woreczki ryżu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 1 limonka
- świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania
Sposób wykonania:
- Paprykę pokroić w paski.
- Cebulę pokroić w paski.
- Ryż ugotować, podzielić na 4 porcje.
- Czerwoną fasolę opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki.
- Kukurydzę odsączyć z płynu.
- Limonkę pokroić w kliny.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć formą aluminiową.
- Na środku blachy położyć kurczaka, z lewej strony paprykę, z prawej cebulę i skropić olejem.
- Piersi kurczaka posypać przyprawą taco po obu stronach.
- Paprykę i cebulę posolić i popieprzyć.
- Na piersi z kurczaka wylać hojnie salsę.
- Piec w rozgrzanym piekarniku około 35 minut.
- Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia szybko przeciąć piersi na szersze plastry.
- Ryż przełożyć do 4 pojemników do przechowywania żywności.
- Po lewej stronie pojemnika na dole położyć garstkę papryki a u góry garstkę czerwonej fasoli. Po prawej stronie pojemnika u góry położyć garstkę kukurydzy, a na dole cebulę. Po środku pojemnika położyć plastry kurczaka, polać salsą, posypać serem.
- Udekorować świeżą kolendrą i klinem limonki.
- Potrawę należy przechowywać w lodówce przez okres do 4 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz