środa, 9 listopada 2016

BURRITO Z KURCZAKIEM



Składniki:
  • 2-3 piersi kurczaka bez skóry
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy taco
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoik salsy
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 1 limonka
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania


Sposób wykonania:
  1. Paprykę pokroić w paski.
  2. Cebulę pokroić w paski.
  3. Ryż ugotować, podzielić na 4 porcje.
  4. Czerwoną fasolę opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki.
  5. Kukurydzę odsączyć z płynu.
  6. Limonkę pokroić w kliny.
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  8. Blachę wyłożyć formą aluminiową.
  9. Na środku blachy położyć kurczaka, z lewej strony paprykę, z prawej cebulę i skropić olejem.
  10. Piersi kurczaka posypać przyprawą taco po obu stronach.
  11. Paprykę i cebulę posolić i popieprzyć.
  12. Na piersi z kurczaka wylać hojnie salsę.
  13. Piec w rozgrzanym piekarniku około 35 minut.
  14. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia szybko przeciąć piersi na szersze plastry.
  15. Ryż przełożyć do 4 pojemników do przechowywania żywności.
  16. Po lewej stronie pojemnika na dole położyć garstkę papryki a u góry garstkę czerwonej fasoli. Po prawej stronie pojemnika u góry położyć garstkę kukurydzy, a na dole cebulę. Po środku pojemnika położyć plastry kurczaka, polać salsą, posypać serem.
  17. Udekorować świeżą kolendrą i klinem limonki.
  18. Potrawę należy przechowywać w lodówce przez okres do 4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz