poniedziałek, 21 listopada 2016

KOTLETY Z KURCZAKA PANIEROWANE



Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól 
  • pieprz
  • 5 dkg smalcu
  • 3 dkg masła

Sposób przygotowania: 
  1. Filety umyć, osączyć, wyjąc kości i z mięsa przygotować 4 kotlety.
  2. Mięso lekko pobić młotkiem, aby rozpłaszczyć kawałki mięsa, uformować okrągłe kotlety.
  3. Osolić je i popieprzyć, spanierować najpierw w mące, a następnie w jajku i tartej bułce.
  4. Smażyć na smalcu, dodając pod koniec smażenia kawałek masła.
  5. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszkami drobnymi na sypko, surówkami sezonowymi, warzywami gotowanymi. 
Polecana kapusta czerwona z jabłkami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz